Compressietherapie wordt toegepast op een hand met Lymfoedeem

Behandeling van lymfoedeem en het lymfestelsel

Behandeling van lymfoedeem

  • Lymfoedeem is een chronische aandoening veroorzaakt door aangeboren afwijkingen of door later opgelopen letsel tijdens een chirurgische ingreep, na bestraling of door een trauma aan het lymfestelsel. Lymfoedeem wordt gekenmerkt door zwellingen (oedeem) onder de huid die ontstaan door lymfevocht dat zich in de weefsels net onder de huid ophoopt. De zwellingen komen het vaakst voor in armen en benen, maar kunnen zich ook ergens anders voordoen, zoals in het gezicht, de nek, buik of genitaliën.

  • Anatomie van het lymfestelsel in het menselijk lichaam.

    Anatomie en functie van het lymfestelsel

    Het lymfestelsel is een van de drie circulatiesystemen in het menselijk lichaam. Het meeste weten we over de bloedsomloop (aders en slagaders), maar sinds kort wordt er meer aandacht besteed aan het lymfestelsel dat een zeer belangrijke rol speelt in de vochtbalans van het lichaam.

    Het lymfestelsel zorgt voor de afvoer van weefselvocht die afvalstoffen en eiwitten bevatten.

    Het normale lymfestelsel is een éénrichtingssysteem van waaruit hele kleine lymfehaarvaten aan één kant gesloten naar de weefsels lopen, waar zij met ankerdraadjes zijn verankerd in het weefsel. Deze haarvaten vormen een netwerk van bredere vaten dat als een plaatselijk drainagesysteem fungeert.

    Deze vaten worden groter en lopen parallel aan de bloedvaten en uiteindelijk wordt het lymfevocht via twee grote vaten waarin het lymfevocht wordt opgevangen, geloosd in de bloedsomloop. 75% van het lymfevocht wordt opgevangen vanuit de linkerkant van het lichaam, het rechterbeen en de onderbuik en wordt geloosd in de grote borstbuis (ductus thoracicus). De resterende 25% van het lymfevocht wordt opgevangen vanuit de rechterkant van het hoofd, de nek, armen en borst en wordt geloosd in het lymfekanaal (Mei, 2009).

    Dit uitgebreide lymfenetwerk bestaat uit lymfeklieren in ketens of clusters die potentieel schadelijke bacteriën, virussen en kankercellen uitfilteren en verwijderen voordat die in de bloedsomloop kunnen terechtkomen. De lymfeklieren produceren ook lymfocyten, witte bloedcellen die ons beschermen tegen ziekten.


Waar de praktijk en het perspectief bij elkaar komen


  • Vochtbalans

    De vloeistoffen in lichaamsweefsel zijn normaal gesproken in balans via complexe interacties tussen de bloedsomloop en het lymfestelsel. Slagaderlijk bloed vervoert voedingsstoffen en zuurstof naar weefsels en tijdens dit proces gaan vloeistoffen door de wanden van de haarvaten (filtratie) naar de interstitiële ruimten (extracellulair). Afvalstoffen en vloeistoffen die zijn opgevangen in de weefselholten, worden vervolgens voornamelijk opgenomen in de kleine vaten waardoor het bloed terug naar het hart stroomt.

    De functie van het lymfestelsel is het afvoeren van overtollige vloeistof, afvalstoffen, virussen en bacteriën die zich nog in de interstitiële ruimten (reabsorptie ) bevinden, waarna die uiteindelijk worden opgenomen in de veneuze bloedsomloop.

    Als het evenwicht tussen de vloeistoffen in de interstitiële ruimten en de snelheid van de reabsorptie is verstoord, treedt oedeem op. Er zijn veel oorzaken voor een verstoring van de weefselvochtbalans, maar als de reabsorptie van de lymfe niet goed functioneert, worden eiwitten niet goed afgevoerd uit de weefsels waardoor de concentratie van interstititeel vocht zich verhoogt. Deze ophoping van eiwitrijk vocht in de interstitiële ruimte wordt lymfoedeem genoemd.


  • Lymphflow

    Lymfestroom

    Onder normale omstandigheden zorgen ritmische samentrekkingen van de lymfangionen voor een gezonde lymfestroom. Deze lymfangionen zijn de functionele gedeelten van lymfevaten met wanden van zachte weefselcellen en kleppen die voorkomen dat de lymfe kan terugstromen. Deze samentrekkingen zorgen voor voldoende druk om de vloeistof naar het hart te laten stromen. Alle andere krachten, zoals spiersamentrekkingen, de ademhaling en pulsaties zijn ondergeschikt aan de normale lymfesamentrekkingen (Waldemar, 2002).

    Onderzoek heeft echter uitgewezen dat bij beschadiging van de spontane lymfestroommechanismen, de spieren in de ledematen de lymfesamentrekkingen overnemen waardoor de lymfestroom sneller wordt of er intralymfatische druk wordt gegenereerd die de lymfe voortstuwt (Waldemar, 2008).

    In dit onderzoek is het voordeel aangetoond van compressietherapie bij het ondersteunen van de samentrekkingen van de ledemaatspieren die voor de lymfestroom zorgen.


  • Opgezwollen been dat wordt ingezwachteld

    Overzicht van de behandeling van lymfoedeem

    Het uiteindelijke doel van de behandeling van lymfoedeem is het stimuleren van de lymfestroom via alternatieve wegen om buiten de beschadigde of defecte wegen om het lymfevocht uit de gebieden met lymfoedeem te verwijderen.

    De traditionele behandelmethoden variëren afhankelijk van de fysieke toestand van de patiënt en het stadium van de aandoening. Het is wijd en zijd geaccepteerd dat compressietherapie een effectief onderdeel van de behandeling van lymfoedeem is.

    Lymfoedeem wordt behandeld door een fysiotherapeut of huidtherapeut of een andere zorgverlener die een speciale training heeft gevolgd om deze behandeling te mogen geven. De behandeling kan worden gegeven in een speciale kliniek, een ziekenhuis of een gemeenschapsomgeving. De behandeling van lymfoedeem wordt ook wel CDT (complexe decongestieve therapie), DLT (decongestieve lymfatische therapie) of CDP (complete decongestieve fysiotherapie) genoemd. Deze behandeling omvat verzorging van de huid, bewegings- en ademhalingsoefeningen, manuele lymfedrainage (MLD) en compressietherapie.



Contact opnemen met 3M voor meer informatie

Neem vandaag nog contact met ons op om te zien hoe wij uw organisatie kunnen helpen.

Referenties

1. Mei R. Fu, PhD, RN, ACNS-BC, Sheila H. Ridner, PhD, RN, ACNP, Jane Armer, PhD, RN, FAAN. American Journal of Nursing juli 2009; 109(7): 48–54

2. Waldemar L. Olszewski. Contractility Patterns of Normal and Pathologically Changed Human Lymphatics. Ann. N.Y. Acad. Sci. 2002; 979: 52–63

3. Waldemar L. Olszewski. Contractility Patterns of Human Leg Lymphatics in Various Stages of Obstructive lymphoedema. Ann. N.Y. Acad. Sci. 2008; 1131: 110–118