Ademhalingsbescherming voor autoschadeherstelwerkzaamheden

BEKIJK METEEN DE PRODUCTCATALOGUS

  • Ons lichaam heeft regelmatig verse lucht nodig om ervoor te zorgen dat alle vitale lichaamsfuncties voldoende zuurstof krijgen. Bij voorbereidingswerkzaamheden voor het spuiten en tijdens het aanbrengen van lak/vulmiddel/primer wordt ons lichaam aan mogelijk schadelijke stoffen blootgesteld die een nadelige invloed kunnen hebben op onze ademhaling en longfunctie.

      

    Ademhaling - de meest belangrijke lichaamsfunctie - moet worden beschermd tegen

    • Deeltjes, zoals stof ('P-Filter')
    • Dampen, zoals VOS'en/dampen van oplosmiddelen - ('A-filter')
    • Laknevel, A2P2, een combinatiefilter

Deeltjes, zoals stof of bepaalde vloeistofdeeltjes, kunnen uit de lucht worden gefilterd door maskers met deeltjesfilters. Dampen en gassen worden uit de lucht gefilterd met behulp van actieve koolstof.

Maskers met deeltjesfilters worden geclassificeerd op basis van het absorptievolume en de grofte, de klassen zijn ingedeeld van P1 tot P3, waarbij P3 het hoogste beschermingsniveau biedt.

Actieve koolstoffilters worden ook op deze wijze ingedeeld, alleen in 2 A-klassen, waarbij A2 het hoogste beschermingsniveau biedt.

Een typisch filter voor lakneveltaken is A2P2, omdat u in dat geval tegelijkertijd met deeltjes en dampen te maken hebt.

Vergeet niet: het is essentieel om de filters voor uw ademhalingsapparatuur regelmatig te vervangen - een verzadigd filter functioneert niet meer en kan u dus niet beschermen!

Wanneer deeltjesfilters vol raken, wordt het steeds moeilijke om adem te halen. Bij filters met actieve koolstof, is het een goede richtlijn om ze altijd na 40 gebruiksuren te vervangen. U kunt niet waarnemen wanneer deze filters 'vol' raken.

Volg altijd de richtlijnen in uw land en in uw werkplaats op bij het make van uw individuele keuze - het volgende is alleen bedoeld als een vuistregel. Zorg ervoor dat u altijd de instructies en gebruiksaanwijzingen van uw ademhalingsbescherming opvolgt.